Demo Testa Begär offert Kontakta mig
07september
Toppen av ett isberg?
Transportstyrelsen outsourcade huvudlöst sin IT-drift och riskerade röja sekretessbelagda uppgifter till bland annat tekniker i Tjeckien. Och nu har visar det sig att polisens uppgifter för lönehantering troligen varit tillgänglig för det kanadensiska bolaget CGI. Är myndigheter i Sverige inte bättre än såhär på att förstå och prioritera IT och sin säkerhet? Är det här toppen av ett isberg, eller ligger alla kort öppna på bordet och från nu kommer det bara bli bättre?
Av: Stefan Thelberg Ämnen: Informationssäkerhet, Läckage, Myndigheter, Polisen

Det kunde inte vara tydligare att IT-säkerhet lider av en åkomma inom myndighetsvärlden. En sjukdom som enkelt kan beskrivas såhär: så länge inget händer så har vi betydligt viktigare frågor att arbeta med. Ungefär samma resonemang som att man inte har en hemförsäkring för att huset inte brunnit ner än. Problemet här är uppenbart, när det väl händer är det försent. Man arbetar reaktivt och inte proaktivt. Att vara framgångsrik med sitt IT-säkerhetsarbete handlar just om det; att vara proaktiv.

Myndigheter, såväl som företag, måste börja göra om och göra rätt. Man måste helt enkelt satsa mer på IT-säkerhet. Utbilda sin personal (ja alla – även dom där som knappt använder en dator), anställda (fler) personer med IT-säkerhetskompetens och öppna upp plånboken för smarta produkter som hjälper organisationen förstå och arbeta med sin säkerhet kontinuerligt. Dessutom måste styrelse, VD och andra börja frågan sin organisation hur säker man egentligen är. Och då räcker inte den där checklistan som säger att finns brandväggar, antivirus och grundläggande rutiner.

Så är det vi sett toppen av ett isberg?

Vi på Holm Security ser varje dag att hur mycket säkerhetsbrister som finns bland myndigheter och företag. Så svaret är för oss solklart. Ja, det finns mycket mer som gömmer sig under ytan och det kommer inte förändras innan vi förändrar vårt sätt att prioritera och arbeta med IT-säkerhet från grunden. För ett framtida tryggt och väl fungerande samhälle måste vi ta oss an denna uppgift med kraft nu och inte senare.

Så hjälper vi på Holm Security just din myndighet

Det är enkelt. Vi hjälper er organisation, oavsett om du är IT-chef, informationssäkerhetsansvarig, VD eller styrelse, att förstå hur säkra ni är på riktigt genom automatiserade och kontinuerliga sårbarhetsanalyser. Allt detta mot en minimal arbetsinsats och låg kostnad.

About the author
Founder and CEO of Holm Security. Stefan is one of Sweden's most prominent cyber security entrepreneurs, previously founded the Swedish Webhosting Group and Stay Secure. Stay Secure was the largest email security provider in northern Europe. He has worked with sales of IT security products towards the private and public sector for close to 20 years.

Stefan Thelberg
+46 (0)739-99 33 12
stefan.thelberg@holmsecurity.com