Demo Testa Begär offert Kontakta mig
09januari
Främmande makter står för 100 000 attacker
Urbilden av den typiska hackaren förändras. Inte för att den typiska hackaren, en person i ett mörkt rum som vill imponera på sina hackerkompisar, försvunnit. Utan för att det finns ett nytt växande hot. Ett hot som kanske är ännu mer påtagligt och konkret där syftet till stor del är enklare att förstå och som bygger på samma principer som funnits i hundratals år. Ett hot som har oändligt mycket större resurser och där syftet inte bara är att imponera, utan att orsaka skada på riktigt. Skada som kan utsätta alla i vårt samhälle för stora risker.
Av: Stefan Thelberg Ämnen: Spionage, Hackerattacker, Offentlig sektor


Enligt FRA står främmande makter för över 100 000 attacker mot svenska mål under 2015. En vanlig månad sker ungefär 10 000 attacker. Det är onekligen en kraftig ökning jämfört med tidigare. Målet är att antingen komma åt hemlig information eller att utnyttja datorer i Sverige för att göra vidare attacker i andra länder. Med andra ord är syftet till viss del gammalt hederligt spionage. Sånt som de flesta stater utövat, fast på andra sätt, under hundratals år.

Förr i tiden skickade man ut hemliga agenter. Nu kan man tryggt och säkert sitta i sitt eget land i en ljus kontorslokal med kaffemaskin och hacka sig in i system i andra länder. Naturligtvis väl dolt genom att gå via andra hackade datorer och servrar i något annat land där IT-säkerheten troligen är ännu sämre. Allt det här sker utan risk för påföljder eftersom det sker på uppdrag av den egna staten.

Tveklöst så har många länder förstått den enorma potentialen i denna nya möjlighet oavsett om man vill komma över hemlig militär information, avlyssna utrikesministerns e-post, utföra industrispionage, fördröja utvecklingen av kärnvapen, eller släcka ner strömförsörjningen i en kommun. Man skulle kunna påstå att det är konstigt att detta cyberkriget tagit fart först nu och inte långt tidigare.

Det har nog aldrig varit så påtagligt att säkerheten, inte minst för alla myndigheter, behöver prioriteras och förstärkas. Genom ökade resurser inom IT-säkerhet kan vi arbeta för att förstärka våra murar och göra det mycket svårare för främmande makter att orsaka skada. Vi kan inte göra annat än att instämma med stadsministern Stefan Löven, FRA och MSB. Det behövs en digital upprustning!

Vad gör du för att förstärka säkerheten i din organisation?

About the author
Founder and CEO of Holm Security. Stefan is one of Sweden's most prominent cyber security entrepreneurs, previously founded the Swedish Webhosting Group and Stay Secure. Stay Secure was the largest email security provider in northern Europe. He has worked with sales of IT security products towards the private and public sector for close to 20 years.

Stefan Thelberg
+46 (0)739-99 33 12
stefan.thelberg@holmsecurity.com